Alla inlägg under maj 2010

Av Marie - 23 maj 2010 11:20

Igår hade jag en hemsk, hemsk, hemsk kväll.

 

Jag har en benägenhet att bli lite övernervös av en del saker så att jag lätt trissar upp mig själv och hamnar nära det djupa, svarta ångesthålet som jag helst inte vill hamna i igen.

 

När jag suttit i köket och förberett den hemgjorda pizzan som vi hade på menyn så såg jag helt plötsligt inte ordentligt. Antagligen var det någon slags reaktion på att det var ljust ute och jag satt och stirrade och så blev det liksom lite suddigt typ... det var lite otäckt för den "blinda" fläcken gjorde så att jag inte riktigt kunde fokusera blicken och då tror ju jag såklart som den halvhypokondriker jag är att något hemskt är på väg att hända.

 

Och när tankarna väl kommer så blir jag uppjagad och blir nervös i magen och får såklart spänningshuvudvärk vilket inte leder till att det blir lättare att varken se eller koncentrera sig... till råga på allt så tappade jag känseln i några fingrar en kort stund och så fick jag ont i en tand. Fingrarna beror på att jag har mycket vatten i händerna + att nerverna lätt kommer i kläm just nu så det är varken konstigt eller ovanligt men allting i kombination... fy f-n!

 

Det var inte lätt att andas lugnt och ta sig igenom den kvällen kan jag lova. Men det gick - jag ramlade inte ner i hålet. Men jag undrar... tänk om jag reagerar likadant när förlossningen kommer igång? Då är det tur att det finns så mycket hjälpmedel och bedövning som det finns!!!

Av Marie - 22 maj 2010 11:24

Natten till idag var ingen höjdare så jag vaknade på dåligt humör från början. Allt känns tungt och jobbigt och varmt. Usch! Har inte sovit nåt vidare - börjar drömma konstigheter nu. Antagligen börjar psyket fatta att det snart är dags och går på överfart nu. Inte roligt!

 

Hur som helst bestämde jag mig för att ta och göra en eller två små duktighetssysslor och sen bara strunta i allt och bara tjura - så det gjorde jag.

 

- Bakade ut en brödsats som ska gräddas ikväll... testar mina favoritbröd som jag tjatat om förut med 3 dl grahamsmjöl och resten Vetemjöl Special för att se hur den blandningen blir.

 

- Grovrensade högra rabatten - men det är fasen inte lätt för jag kommer inte ner så långt och bebisen samarbetar inte alls med mig när jag leker i trädgården.

 

- Började binda upp rosorna så att de inte ska växa hur som helst.

 

- Började binda upp en annan slingerväxt som inte riktigt vet vad det är för nån... kaprifol kanske? Hm... får nog fråga svärfar!

 

- Planterade om två blommor.

 

Så nu är jag helt halvdöd - svettig, varm, törstig och irriterad.

 

Om jag skulle komma mig för att göra nånting mer idag så ska jag försöka att leta fram tyg så att jag kan göra ytterligare ett gardinpar till altanen. Jag sydde till två rutor förra året men tänkte ha även i den tredje i år. Blir så mysigt därute när det är lite mer iordning. Nu är det mest skräp och spindelväv. Får väl se hur mycket ork det finns. Ska spela lite Puzzle Cronichles igen en stund och se hur det känns senare.

 

Och så några trädgårdsbilder som får upp mitt humör åtminstone lite...

 

  Smultron på väg!

 

   Lilla syrénen är på gång!

 

    Den ENDA tulpanen :) det kommer bara upp en om året. Men vacker är den!

 

   Blommande hägg som luktar fantastiskt :) Mindre roligt för min något pollenallergiska sambo :(

Av Marie - 18 maj 2010 06:55

Ja jag har ju redan berättat att jag fick tid för ett extra ultraljud igår eftersom barnmorskan ville vara säker på att hon kände att han ligger åt rätt håll.

 

Jag är ju lite halvhispig av mig ibland och ett extra ultraljud är såklart en sån sak som triggar igång det. Det började med att de ville ha ett urinprov... jag som nyss hade varit på toa. Först hittade jag ingen behållare av något slag inne på toaletten så jag fick snällt gå tillbaka till damerna och be om hjälp. När jag väl hade fått en mugg och jag låste in mig igen så hände absolut ingenting. Så de fick klara sig utan :)

 

Direkt efter det blev jag insläppt i ett provrum där en sköterska kollade blodtrycket och stressat började fråga om jag brukar ha högt övertryck... eh, nej inte i vanliga fall... men vad tror de? Jag hade precis kommit uppför trapporna och sprungit runt och letat muggar och skrattat åt mig själv för att det inte blev något prov och så sen direkt till blodtryckstagning? Inte konstigt att det inte blir riktigt rätt. Det märktes på de som var vid receptionen att jag var dagens sista patient för de var näst intill lite nonchalanta tyckte jag.

 

I vilket fall så tog det en stund innan jag fick komma in för själva ultraljudet. De som var därinne var helt annorlunda :) lugna och trevliga och det blev genast mycket mindre jobbigt.

 

Jag kan ju inte säga att det gick att se så mycket på skärmen men då och då fick vi en skymt av huvudet, en liten fot, en hand, ett ben... det var lite svårmätt eftersom han envisades med att skruva på sig och greja mest hela tiden.

 

Främsta orsaken till att min BM ville ha ett extra ultraljud var ju för att se att han ligger med huvudet neråt - och det gör han. Så det är fötterna han använder när han försöker sparka sönder revbenen på mig :) vad gulligt!

 

Enligt mätvärdena så är förväntad vikt för en bebis i vecka 38+3 3280g och vår är då beräknad att väga 1368g nu vilket är +/- 0 enligt läkaren som förklarade hur det låg till. Alltså en helt normal liten bebis :)

 

 

Den mellersta linjen är normallinjen och det är ok så länge bebisen hamnar innanför de båda strecken på kanten. Krysset är där min bebis i magen ligger :) Så det var ingen fara. Allt är precis som det ska fortfarande. Bara att vänta in honom. Tänkte be honom om att komma ut nästa helg... men han verkar ha en egen vilja så det är nog för mycket att hoppas på att han ska göra som jag vill :P

  


Av Marie - 17 maj 2010 11:43

Ja idag var det dags igen.

 

Som vanligt så var alla värden och mått och sånt precis som de ska och hjärtljuden lät bra.

 

Kruxet nu är att barnmorskan gärna vill ha kollat så att han verkligen ligger med huvudet neråt som han ska så jag ska in och göra ett extra ultraljud i eftermiddag.

 

Då kan de dessutom kolla att navelsträngen/moderkakan fungerar som de ska och såklart uppskatta hur stor han är. Undrar om de kan bekräfta att det är en han också? Det borde de väl kunna om han inte kniper för mycket?

 

Trots att hon sa att det är relativt vanligt att de skickar in för extrakoll av olika anledningar så känns det lite jobbigt. Det känns lite som att allt kanske inte är som det ska även om allt pekar på att det är ok men det inte är det som är problemet. Det är helt enkelt så att det är svårare att känna hur han ligger när man är ganska "rund" från början. Han kan ju gömma sig djupare på mig än på en tunn människa. Det säger sig ju självt. Men det känns pinsamt. Jag hade ju tänkt blir lite mer "normal" innan en bebis flyttade in i min mage men han hade för bråttom dit. Och med bara 10 dagar kvar så finns det inte så mycket jag kan göra. Jobbigt!

Av Marie - 16 maj 2010 11:27

Han kan få komma nu... så mycket som han bråkar med mig kan man tycka att han borde fatta att det är dags men nääää. Han kanske tycker det är roligt att plågas. Kanske är en riktig liten elaking.

 

Mina fötter är gigantiska - Dan frågade till och med vad det är för fel på dem förut... så nu har jag strumpor på mig. Precis som att jag kan hjälpa det?

 

Blir en lugn dag idag... Dan och jag har gjort varsin sån där bröddeg som ska jäsa i kylen hela dagen och inte gräddas förrän ikväll. Jag testar 50/50 grahamsmjöl/vetemjöl och han gör en med vetemjöl special. Jag har plattat ut mina för att se om de kanske kan bli lite tekaksliknande och hans är runda. Blir intressant att se hur det fungerar. Ibland är det roligt att exprimentera.

 

Jag vill ha ett till LIPS, LIPS NUMBER ONE HITS. Det börjar rycka lite i köpmusklerna igen... ooom nu bebisen tänker vara kvar därinne i flera veckor till måste jag ju ha nånting att göra som inte tar så mycket energi... eller hur? Och det spelet jag vill ha kostar ca 200 med frakt om jag beställer från England men mer än det dubbla via Sverige. Hur kommer det sig egentligen?

 

För övrigt är en sladd på väg så att vi kan ha datorn permanent kopplad till tv'n. Åh vad mycket vi kommer att kunna titta på :)





Av Marie - 14 maj 2010 08:28

WTF! Det är ju snart dags... oh my oh my oh my. Blir alldeles kallsvettig så fort det gör ont eller känns konstigt i kroppen. Inbillar mig att det kommer att bli svårt att hantera själva situationen när jag hamnar i den. Tur att det finns hjälp att få om man blir för knasig.

 

----------------------------------------------------------------

Från www.minbebis.com

 

Bebis
Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag. Den borde väga mellan 3,5 och 3,7 kg och vara mellan 48 och 50 cm lång. Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång. Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.

 

Du
Nu tar bebisen upp hela din mage som mäter mellan 35 och 37 cm. Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det, se länk nedan.


Källa 40 veckor: Mammapraktika av Leni Söderberg och Barnmorskan online på Minbebis.com

-------------------------------------------------

 

 

Är det inte helt sjukt konstigt att det ligger en färdig bebis i min mage? Jag fattar ingenting. Och stor är han... och just nu försöker han sparka sig ut åt fel håll. Måste sitta lutad åt vänster för att det inte ska göra för ont vid de högra revbenen. Vad gör han därinne egentligen? Och hur ser han ut? Hur är han?

 

Katterna tycker iallafall att det är roligt med alla nya ställen som de kan ligga på vilket resulterar i massor med katthår på alla bebisplatser. Som tur är har vi lagt över extra filtar på en del av platserna så att bebisen inte behöver kvävas av katthår det första den gör när vi kommer hem :)

 

    

Buffy testar skötbädden i sovrummet.

 

Mirre gosar med gosedjuren i bebisens rum.

Av Marie - 7 maj 2010 10:23

Ja nu har jag då gått 37 fulla veckor och går idag in i den 38:e veckan... sjukt höga siffror tycker jag. I typ 17:e veckan så trodde jag att tiden aldrig skulle gå... och nu är det bara tre ynka veckor kvar till det beräknade datumet (och ja jag vet att det kan dröja längre än så men man går ju på det datum man har fått).



Urval från:

 

Från www.gravid.se
-------------------


Vid varje Mvc-besök görs de vanliga rutinkontrollerna av ditt blodvärde, blodtryck, barnets hjärtfrekvens, position och tillväxt. En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. Mot slutet av graviditeten undersöker barnmorskan hur barnet ligger. Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

 

Barnet rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. Alla inre organ är färdigbildade.


Från www.blimamma.se
-------------------

Du anses nu vara fullgången och hos bebisen utvecklas de sista detaljerna. Den är nu omkring 49 cm från huvud till tå och väger c:a 3 kg. Under denna veckan kommer din bebis sannolikt att sjunka ned och fixeras med huvudet i ditt bäcken. Om det inte är din första graviditet så kan fixeringen komma senare. Du kommer förmodligen känna en viss lättnad när bebisen sjunker ned och trycket på dina revben lättar, medan å andra sidan trycket på din livmoder, bäcken och blåsa ökar så att ditt behov att kissa kan öka, samtidigt som vissa upplever smärta i ljumskar och ben.

Forskning har visat att stresshormoner kan påverka bebisen, så se till att koppla av, ha kul och ta det lungt.

 

Bebisen är fullt utvecklad och är egentligen redo att födas, men växer fortfarande och bildar mer fett, upp till 15 gram om dagen.

 

Om detta är din första graviditet så är det vanligt att förlossningen sker närmare 40 veckor eller kort där efter, medan om det inte är ditt första barn så är det mer sannolikt att du föder tidigt. Se till att väskorna är packade!

 

------------------------------------------------ 

 

Visst är jag lite tröttare än vanligt och orkar inte riktigt med varken mig eller magen alltid. Försöker att inte tänka för mycket för då blir det bara ren kalabalik i huvudet.

 

Tänk att han egentligen är färdig därinne. Ibland är jag ganska säker på att han har sjunkit ner en del eftersom jag har lite annorlunda känningar i de nedre regionerna. Det sticker och det slår till och det gör ont och det är irriterande - minst sagt. Men han rör sig inte mindre... han är lika vild som han var förra veckan :)

 

Jag/vi har några små grejer till att ta hand om och fixa innan han får komma ut. Vi har inte packat färdigt väskan och så funderar jag på om jag måste sy om ett påslakan + örngott till nedre spjälsängen. Men sen kommer jag att tänka på att svärmor ska till Ullared igen 25/5 och då kan jag skicka med en ny lista och då kan ju hon få köpa lite sängkläder och kanske ett extra täcke så behöver jag inte oroa mig. Känns som en bra idé :) vet inte riktigt om jag orkar dra fram symaskinen och klippa och mäta och sånt just nu. Näää, det får nog vänta.


 

Av Marie - 6 maj 2010 17:40

Från http://se.babycenter.com/
"De sista veckorna kommer du förmodligen att känna dig som en ganska rastlös flodhäst."

Till viss del är det en ganska bra beskrivning... det är ungefär så det känns. Jag vill så gärna göra en massa saker nu när jag är hemma men jag kommer liksom inte riktigt igång och tar jag i för mycket blir det olidligt. Så vad gör man liksom?

 

Tänk om jag verkligen kunde släppa lite på alla tankar och sitta i soffan en dag och bara titta på någon rolig serie. Eller om jag kunde ligga kvar i sängen på förmiddagen och strunta i allt jag tänker på. Det är ju bara från mitt håll som kravet finns liksom. Meningen är ju att jag ska vara hemma för att kunna vila och ta det lugnt och förbereda mig för bebistiden. Dumma huvud!

 

Imorgon går vi in i 38:e veckan så det kommer mer då :)

Presentation


Bloggen om mig!

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Bloggar jag läser

Aprilmammor 2013

Fråga mig

5 besvarade frågor

Arkiv

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23
24
25
26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Ovido - Quiz & Flashcards